Przepisy

forma makaronu stopień trudności czas przygotowania
Carbonara
spaghetti
15 min.

400 g makaronu gniazda wstążki Sorenti
300 g sera gouda
4 ząbek czosnku
200 ml mleka
250 ml śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 średnie pomidory
2 średnie cukinie
4 małe papryki
4 łyżki oleju
puszka groszku konserwowego

Sposób przygotowania

Carbonara

Ser Gouda pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ser i czosnek dodać do śmietany wymieszanej z mlekiem, podgrzewać, do momentu aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, cukinię i paprykę oczyścić i drobno pokroić. Przygotowane warzywa i groszek dusić na oleju ok.10 min. Sos i warzywa polać ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem gniazda wstążki Sorenti.

makaron