Wstążki z prawdziwkami
Umyj i pokrój prawdziwki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj prawdziwki i smaż około 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj wstążki al dente. Do prawdziwków dodaj makaron, śmietanę i pietruszkę. Wymieszaj makaron z sosem. Posyp listkami pietruszki. Podawaj gorące.
Pióra z sosem Carbonara
Potnij boczek w paseczki podsmaż na maśle, odlej tłuszcz. Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie ubij żółtka ze śmietaną i parmezanem. Odcedź makaron, pozostaw w garnku, dodaj boczek i wymieszaj z ubitymi żółtkami. Powoli mieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami ziół. Podawaj gorące.
Świdry z gorgonzolą i grzybami
Podsmaż na maśle pocięte w plasterki pieczarki. Ugotuj makaron al dente.
bucatini
Cienki, długi, nieco grubszy od spaghetti makaron, z charakterystyczną dziurką w środku. Jego nazwę wymyślili Rzymianie (od wł. buco – dziura). Szczególną popularnością cieszy...
Dowiedz się więcej »
Makaronowe przykazania, czyli gotuj po włosku
1. Z makaronem na głęboką wodę
Makaron potrzebuje dużej ilości wody i miejsca podczas gotowania. Ogólnie przyjęte jest, że na każde 100 gramów makaronu trzeba użyć litra wody.
Spaghetti ze szpinakiem
Szpinak rozmroź i „przegotuj” na połowie oliwy z oliwek. Wstaw makaron. W między czasie zmiksuj szpinak na gładka masę z orzechami, parmezanem, czosnkiem, bazylią i pozostałą oliwą. Przełóż na patelnię . Dodaj ugotowane al dente spaghetti. Dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące.
Wstążki z pesto z rukoli
Umyj dokładnie rukolę, osusz i zmiksuj na gładką masę z czosnkiem, orzeszkami pinii, ½ parmezanu, pecorino, oliwą z oliwek i masłem. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Dodaj kulki mozarelli. Nie podgrzewaj. Posyp parmezanem i podawaj.
penne
ukośnie ścięte rurki, zwane także piórami (z j. wł. penne – pióra). Nazwa powstała od ściętego końca, przypominającego gęsie pióro. Pochodzi z Neapolu. Obok spaghetti to najbardziej znany, włoski makaron. Istnieje kilka jego odmian m. in. penne rigate (karbowane), penne lisce (gładkie)...
Dowiedz się więcej »
Świdry z łososiem w sosie winnym
Na patelni roztop masło, dodaj łososia i podgrzewaj około 5 minut delikatnie mieszając. Dodaj wino i śmietanę. Przypraw solą i pieprzem i zostaw na maleńkim ogniu by wino odparowało. Ugotuj j makaron al dente. Delikatnie wymieszaj z sosem. Posyp poszatkowaną pietruszką. Podawaj gorące.