Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania dla „makaron”:

Więcej

Wstążki z prawdziwkami

Umyj i pokrój  prawdziwki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj prawdziwki i smaż około 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj wstążki al dente. Do prawdziwków dodaj makaron, śmietanę i pietruszkę. Wymieszaj makaron z sosem. Posyp listkami pietruszki. Podawaj gorące.

Więcej

Pióra z sosem Carbonara

Potnij boczek w paseczki  podsmaż na maśle, odlej tłuszcz.  Ugotuj makaron al dente.   W  międzyczasie ubij żółtka ze śmietaną i parmezanem.  Odcedź makaron, pozostaw w garnku,  dodaj boczek  i wymieszaj z  ubitymi żółtkami. Powoli mieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami ziół. Podawaj gorące.

Więcej

Świdry z gorgonzolą i grzybami

Podsmaż na maśle pocięte w plasterki pieczarki. Ugotuj makaron al dente.

Więcej

Durum

Więcej

bucatini

Cienki, długi, nieco grubszy od spaghetti makaron, z charakterystyczną dziurką w środku. Jego nazwę wymyślili Rzymianie (od wł. buco – dziura). Szczególną popularnością cieszy...
Dowiedz się więcej »

Więcej

Makaronowe przykazania, czyli gotuj po włosku

1. Z makaronem na głęboką wodę

Makaron potrzebuje dużej ilości wody i miejsca podczas gotowania. Ogólnie przyjęte jest, że na każde 100 gramów makaronu trzeba użyć litra wody.

Więcej

Spaghetti ze szpinakiem

Szpinak  rozmroź i „przegotuj” na  połowie oliwy z oliwek. Wstaw makaron. W między czasie  zmiksuj szpinak  na gładka masę z orzechami, parmezanem, czosnkiem, bazylią i pozostałą oliwą.  Przełóż  na patelnię . Dodaj ugotowane al dente spaghetti. Dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące.

Więcej

Wstążki z pesto z rukoli

Umyj dokładnie rukolę, osusz  i zmiksuj na gładką masę  z czosnkiem, orzeszkami pinii, ½ parmezanu,  pecorino, oliwą z oliwek i masłem. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Dodaj kulki mozarelli. Nie podgrzewaj. Posyp parmezanem i podawaj.

Więcej

penne

ukośnie ścięte rurki, zwane także piórami (z j. wł. penne – pióra). Nazwa powstała od ściętego końca, przypominającego gęsie pióro. Pochodzi z Neapolu. Obok spaghetti to najbardziej znany, włoski makaron. Istnieje kilka jego odmian m. in. penne rigate (karbowane), penne lisce (gładkie)...
Dowiedz się więcej »

Więcej

Świdry z łososiem w sosie winnym

Na patelni roztop masło, dodaj łososia i  podgrzewaj około 5 minut delikatnie mieszając. Dodaj wino i śmietanę.  Przypraw solą i pieprzem  i zostaw na maleńkim ogniu by wino odparowało. Ugotuj j makaron al dente.  Delikatnie wymieszaj z sosem. Posyp  poszatkowaną pietruszką. Podawaj gorące.