Bucatini z cukinią
Poszatkuj cebulę i papryczkę chili. Cukinie ze skórką pokrój w talarki. Rozgrzej oliwę z oliwek, lekko zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj poszatkowaną papryczkę chili i cukinie. Leciutko podsmaż i podduś. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z warzywami. Posyp bazylią i parmezanem. Podawaj gorące.
Pióra z krewetkami i cukiniami
Umyj cukinie i pokrój w cienkie plasterki (ze skórką). Podsmaż na patelni na oliwie z ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Ugotuj krewetki w osolonej wodzie i dodaj do podduszonych, miękkich cukinii. Dodaj wino i duś na małym ogniu aż odparuje. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp natką pietruszki. Podawaj gorące.
Wstążki z boczkiem i groszkiem
Potnij na paski szynkę, poszatkuj cebulę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj czosnek. Groszek podgotuj w bulionie aż stanie się miękki. Dodaj szynkę, cebulę i śmietanę. Wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami pietruszki i parmezanem. Podawaj gorące.
Muszelki z tuńczykiem i kaparami
Oliwki potnij w talarki, przepłucz kapary. Tuńczyka zmiksuj w rondlu z wodą. Dodaj kapary i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś przez 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pocięte w talarki oliwki i posiekaną pietruszkę. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami pietruszki. Podawaj gorące.
Kolanka z twarożkiem i orzechami
Zmiksuj twarożek z mlekiem na gładką masę. Dodaj szczypiorek i wymieszaj. Roztop na patelni masło i delikatnie przyrumień na nim posiekane orzechy. Dodaj pomidory koktajlowe pokrojone na pół i duś około 5 minut.
Spaghetti bolognese
Posiekaj warzywa. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklij cebulę, dodaj warzywa i czosnek, podsmaż do miękkości. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, aż będzie je można rozdrobnić na małe grudki. Dodaj pomidory, wino i bulion. Wymieszaj i duś 45 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami ziół. Podawaj gorące.
Świderki z boczkiem i pomidorami
Posiekaj cebulę, pokrój na talarki oliwki. Boczek i paprykę pokrój w paski. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i podsmaż boczek. Dodaj paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż składniki. Dodaj pomidory i przecier. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. Dorzuć oliwki, kapary i pietruszkę. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami ziół i parmezanem. Podawaj gorące.
Wstążki z Lacjum
Poszatkuj cebulę i papryczkę chili, pokrój w paseczki boczek. W garnuszku na maśle zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie pomidory, przecier i listki laurowe. Duś aż pomidory, zaczną się rozpadać.
Spaghetti z sardelami (anchois) i oliwkami
Potnij na talarki oliwki, poszatkuj chili, pietruszkę i filety sardeli. Kapary przelej wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmaż papryczkę i czosnek, dodaj sardelę. Krótko podsmaż. Dodaj pomidory, przecier i posiekaną pietruszkę. Podduś aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj opłukane wodą kapary i pocięte w talarki oliwki. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami ziół i parmezanem. Podawaj gorące.
Kolanka z pulpecikami
Posiekaj cebulę i zeszklij na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaj: ½ cebuli, jajka, rozkruszony chleb, ½ parmezanu, jeden ząbek roztartego czosnku, sól i pieprz do smaku. Uformuj małe kulki, obtocz w mące i obsmaż na oliwie. Pomidory i przecier duś w oddzielnym rondlu aż zaczną się rozpadać. Dodaj drugi roztarty ząbek czosnku, papryczkę chili i pozostałą cebulę. Duś przez 10-15 min. Dodaj klopsy i posiekane zioła. Gotuj na małym ogniu 10-15 min. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj delikatnie z sosem. Posyp listkami ziół i parmezanem. Podawaj gorące.