Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania dla „makaron”:

Więcej

Sosy do makaronu

Arrabbiata

Ognisty, pikantny sos do makaronu. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej ostrości – arrabbiato znaczy bowiem po włosku „wściekły”, a pasta all’arrabbiata nic innego jak „złośliwy, wściekły makaron”. Popularne danie kuchni rzymskiej, którego podstawą są pomidory, czosnek i papryczki chilli. Powstało w dzielnicach Rzymu, zamieszkanych przez biedniejszych mieszkańców, gdzie ze względu na ograniczone środki, do pierwszych wersji arrabbiaty używano wyłącznie czosnku
i ostrych papryczek. Ognisty smak potrawy miał dodawać sił i krzepy tamtejszym robotnikom. Ze względu na prostotę przygotowania i wyrazisty smak uwielbiany przez mężczyzn. Klasyczną arrabbiatę podaje się z makaronem penne lub spaghetti.

Więcej

Włoskie formy smaku

 Bucatini

Kształt: cienki, długi, ale nieco grubszy od spaghetti makaron, z charakterystyczną dziurką w środku.
Jak jeść: idealny do gęstych sosów. Idealnie dopełnia dania o intensywnych smakach. Niezbędny w klasycznej all’amatriciany.
Pochodzenie: nazwę zawdzięcza Rzymianom od włoskiego rzeczownika buco, czyli dziura. Niezwykle popularny w regionie Lazio, uwielbiany w Rzymie i przez Sycylijczyków.

Więcej

Dodatki do makaronu

Kapary

Idealny dodatek do włoskich potraw o specyficznym, nieco pikantnym smaku. Posmak kapara można porównać do kombinacji musztardy i czarnego pieprzu. W kuchni używane przede wszystkim w postaci niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych. Komponują się z filecikami anchois, oliwkami i karczochami.

Więcej

Regulamin

Regulamin serwisu internetowego Sorenti.pl
§ 1

Więcej

Polityka prywatności

Dbamy o ochronę prywatności użytkowników serwisu internetowego Sorenti.pl (dalej: „Serwis”). Z tego względu podajemy w niniejszym dokumencie informacje wyjaśniające zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach Serwisu.

Więcej

Carbonara

Carbonara

Ser Gouda pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ser i czosnek dodać do śmietany wymieszanej z mlekiem, podgrzewać, do momentu aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, cukinię i paprykę oczyścić i drobno pokroić. Przygotowane warzywa i groszek dusić na oleju ok.10 min. Sos i warzywa polać ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem gniazda wstążki Sorenti.

Więcej

Makarony

Zbiór makaronów

Więcej

spaghetti

Prawdziwy król makaronu. Nazwa tych długich, okrągłych, cienkich rurek, które po ugotowaniu zwijają się w sprężyste spirale, pochodzi od włoskiego słowa spago, oznaczającego strunę. Jego ojczyzną są Południowe Włochy. To najstarszy, najbardziej znany i lubiany gatunek makaronu...
Dowiedz się więcej »

Więcej

Pomidory

Pomidory San Marzano

Co je wyróżnia: podłużny kształt i intensywna czerwona barwa, które zawdzięczają specyfice miejsca uprawy – wulkanicznemu podłożu Wezuwiusza. Skórka San Marzano jest twarda, dlatego też przed dalszą obróbką warto ją obrać.

Więcej

chifferi

Chifferi – krótkie, zaokrąglone rurki, nazywane też kolankami. Idealne do sosów, gulaszy  warzywnych i mięsnych. Eliche – popularne świderki. Delikatna forma  makaronu o kształcie...
Dowiedz się więcej »