Sosy do makaronu
Arrabbiata
Ognisty, pikantny sos do makaronu. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej ostrości – arrabbiato znaczy bowiem po włosku „wściekły”, a pasta all’arrabbiata nic innego jak „złośliwy, wściekły makaron”. Popularne danie kuchni rzymskiej, którego podstawą są pomidory, czosnek i papryczki chilli. Powstało w dzielnicach Rzymu, zamieszkanych przez biedniejszych mieszkańców, gdzie ze względu na ograniczone środki, do pierwszych wersji arrabbiaty używano wyłącznie czosnku
i ostrych papryczek. Ognisty smak potrawy miał dodawać sił i krzepy tamtejszym robotnikom. Ze względu na prostotę przygotowania i wyrazisty smak uwielbiany przez mężczyzn. Klasyczną arrabbiatę podaje się z makaronem penne lub spaghetti.
Włoskie formy smaku
Bucatini
Kształt: cienki, długi, ale nieco grubszy od spaghetti makaron, z charakterystyczną dziurką w środku.
Jak jeść: idealny do gęstych sosów. Idealnie dopełnia dania o intensywnych smakach. Niezbędny w klasycznej all’amatriciany.
Pochodzenie: nazwę zawdzięcza Rzymianom od włoskiego rzeczownika buco, czyli dziura. Niezwykle popularny w regionie Lazio, uwielbiany w Rzymie i przez Sycylijczyków.
Dodatki do makaronu
Kapary
Idealny dodatek do włoskich potraw o specyficznym, nieco pikantnym smaku. Posmak kapara można porównać do kombinacji musztardy i czarnego pieprzu. W kuchni używane przede wszystkim w postaci niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych. Komponują się z filecikami anchois, oliwkami i karczochami.
Regulamin
Regulamin serwisu internetowego Sorenti.pl
§ 1
Polityka prywatności
Dbamy o ochronę prywatności użytkowników serwisu internetowego Sorenti.pl (dalej: „Serwis”). Z tego względu podajemy w niniejszym dokumencie informacje wyjaśniające zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach Serwisu.
Carbonara
Carbonara
Ser Gouda pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ser i czosnek dodać do śmietany wymieszanej z mlekiem, podgrzewać, do momentu aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, cukinię i paprykę oczyścić i drobno pokroić. Przygotowane warzywa i groszek dusić na oleju ok.10 min. Sos i warzywa polać ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem gniazda wstążki Sorenti.
spaghetti
Prawdziwy król makaronu. Nazwa tych długich, okrągłych, cienkich rurek, które po ugotowaniu zwijają się w sprężyste spirale, pochodzi od włoskiego słowa spago, oznaczającego strunę. Jego ojczyzną są Południowe Włochy. To najstarszy, najbardziej znany i lubiany gatunek makaronu...
Dowiedz się więcej »
Pomidory
Pomidory San Marzano
Co je wyróżnia: podłużny kształt i intensywna czerwona barwa, które zawdzięczają specyfice miejsca uprawy – wulkanicznemu podłożu Wezuwiusza. Skórka San Marzano jest twarda, dlatego też przed dalszą obróbką warto ją obrać.
chifferi
Chifferi – krótkie, zaokrąglone rurki, nazywane też kolankami. Idealne do sosów, gulaszy warzywnych i mięsnych. Eliche – popularne świderki. Delikatna forma makaronu o kształcie...
Dowiedz się więcej »