Przepisy

forma makaronu stopień trudności czas przygotowania
Świderki z boczkiem i pomidorami
świderki
30 min.

250 g świderków SORENTI
100 g pancetty lub boczku
400 g pomidorów pelati
20 0g przecieru pomidorowego
1 cebula
1 papryka żółta
1 ząbek czosnku
50 g czarnych oliwek
25 g kaparów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek natki pietruszki i bazylii do udekorowania
sól i pieprz, szczypta cukru
50 g parmezanu

Sposób przygotowania

Posiekaj cebulę, pokrój na talarki oliwki. Boczek i paprykę pokrój w paski. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i podsmaż boczek. Dodaj paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż składniki. Dodaj pomidory i przecier. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. Dorzuć oliwki, kapary i pietruszkę. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami ziół i parmezanem. Podawaj gorące.