Makaronowe przykazania, czyli gotuj po włosku
1. Z makaronem na głęboką wodę
2. Tylko szczypta do sukcesu
3. W gotowaniu ważna jest temperatura
4. Oliwa? Śliska sprawa przy gotowaniu
5. Towarzyskie al dente
6. Odcedź mity od prawdy
7. Jak głodny to poczeka
8. Makaron z sosem czy sos z makaronem
9. Nie parmezań wszystkiego
więcej
Pomidory
Pomidory San Marzano
Pomidory pelati
Passata di pomodoro
Pomidory koktajlowe
więcej
Sery i wędliny
Ser Pecorino
Ser Parmezan
Ser Mascarpone
Ser Mozarella
Ser Ricotta
Ser Gorgonzola
Boczek
Pancetta
Szynka Prosciutto
więcej
Dodatki do makaronu
Kapary
Papryka chili
Papryka piri piri
Papryka peperoncini
Bazylia
Orzechy włoski
Orzechy piniowe
Oliwa
Anchois
Pesto
więcej
Włoskie formy smaku
Bucatini
Chifferi
Eliche – ulubieniec najmłodszych
Farfalle
Fettuccine
Gnocchi
Penne
Spaghetti – prawdziwy król makaronu
Tagliatelle – chluba Bolonii
Quadratini
więcej
Sosy do makaronu
Arrabbiata
Bolognese
Napoli
więcej