Ognisty, pikantny sos do makaronu. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej ostrości – arrabbiato znaczy bowiem po włosku „wściekły”, a pasta all’arrabbiata nic innego jak „złośliwy, wściekły makaron”. Popularne danie kuchni rzymskiej, którego podstawą są pomidory, czosnek i papryczki chilli. Powstało w dzielnicach Rzymu, zamieszkanych przez biedniejszych mieszkańców, gdzie ze względu na ograniczone środki, do pierwszych wersji arrabbiaty używano wyłącznie czosnku
i ostrych papryczek. Ognisty smak potrawy miał dodawać sił i krzepy tamtejszym robotnikom. Ze względu na prostotę przygotowania i wyrazisty smak uwielbiany przez mężczyzn. Klasyczną arrabbiatę podaje się z makaronem penne lub spaghetti.
Najsłynniejszy sos mięsny do makaronu. Jego oryginalna nazwa to ragú alla bolognese. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Bolonii, a tradycje jego przygotowania sięgają aż czasów średniowiecza. Podstawą sosu bolońskiego są pomidory i mielone mięso. W pierwszych wersjach przyrządzano go z tłustych mięs np. boczku. Współczesne wersje są mniej kaloryczne. Rodowici mieszkańcy Bolonii podają go z tagliatelle, lasagne lub tortellini, reszta świata ze spaghetti.
Tradycyjny, bezmięsny sos z Neapolu. Bywa dodatkiem nie tylko do makaronu, ale i do pizzy. Prosty i pożywny, na bazie warzyw - pomidora, pora, czosnku i ziół. Pierwsze sosy neapolitańskie powstawały w kuchniach biednych mieszkańców Neapolu, stąd ascetyczny skład. Podawany ze spaghetti i lasagne.