Przepisy

forma makaronu stopień trudności czas przygotowania
Bucatini z cukinią
bucatini
30 min.

250 g bucatini SORETNI
3 młode cukinie (ok. 1/2 kg)
2 duże białe cebule
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz
po 2 łyżki posiekanej bazylii i szczypiorku.
kilka listków bazylii do udekorowania
50 g parmezanu

Sposób przygotowania

Poszatkuj cebulę  i papryczkę chili. Cukinie ze skórką  pokrój w talarki. Rozgrzej oliwę z oliwek, lekko zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj poszatkowaną papryczkę chili i cukinie. Leciutko podsmaż i  podduś. Dopraw solą i pieprzem.  Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z warzywami. Posyp bazylią  i parmezanem. Podawaj gorące.