forma makaronu | stopień trudności | czas przygotowania | |
---|---|---|---|
Kolanka z pulpecikami |
kolanka |
60 min. |
250 g kolanek SORENTI
200 g zmielonej wieprzowiny
400 g pomidorów pelati
200 g przecieru pomidorowego
1 cebula
1 papryczka chili
1 małe jajko
1 kromka czerstwego chleba
4-6 łyżek oliwy
mąka do obtoczenia klopsów
po 1 łyżce posiekanej pietruszki, bazylii, szałwii
sól i pieprz, szczypta cukru
listki ziół do przybrania
50g startego parmezanu
Posiekaj cebulę i zeszklij na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaj: ½ cebuli, jajka, rozkruszony chleb, ½ parmezanu, jeden ząbek roztartego czosnku, sól i pieprz do smaku. Uformuj małe kulki, obtocz w mące i obsmaż na oliwie. Pomidory i przecier duś w oddzielnym rondlu aż zaczną się rozpadać. Dodaj drugi roztarty ząbek czosnku, papryczkę chili i pozostałą cebulę. Duś przez 10-15 min. Dodaj klopsy i posiekane zioła. Gotuj na małym ogniu 10-15 min. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj delikatnie z sosem. Posyp listkami ziół i parmezanem. Podawaj gorące.