forma makaronu | stopień trudności | czas przygotowania | |
---|---|---|---|
Pióra z krewetkami i cukiniami |
penne |
30 min. |
1 opakowanie piór SORENTI
300 g krewetek
3 sztuki młodych, niewielkich cukinii
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posikanej pietruszki
sól, pieprz
Umyj cukinie i pokrój w cienkie plasterki (ze skórką). Podsmaż na patelni na oliwie z ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Ugotuj krewetki w osolonej wodzie i dodaj do podduszonych, miękkich cukinii. Dodaj wino i duś na małym ogniu aż odparuje. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp natką pietruszki. Podawaj gorące.