forma makaronu | stopień trudności | czas przygotowania | |
---|---|---|---|
Spaghetti bolognese |
spaghetti |
60 min. |
250 g spaghetti SORENTI
200 g zmielonej wołowiny
400 g pomidorów pelati
200 g przecieru pomidorowego
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/3 szklanki bulionu wołowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
listki pietruszki i bazylii do udekorowania
sól i pieprz
50 g startego parmezanu
Posiekaj warzywa. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklij cebulę, dodaj warzywa i czosnek, podsmaż do miękkości. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, aż będzie je można rozdrobnić na małe grudki. Dodaj pomidory, wino i bulion. Wymieszaj i duś 45 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami ziół. Podawaj gorące.