forma makaronu | stopień trudności | czas przygotowania | |
---|---|---|---|
Spaghetti z sardelami (anchois) i oliwkami |
spaghetti |
45 min. |
250 g spaghetti SORENTI
3-4 solone filety sardeli
400 g pomidorów pelati
200 g przecieru pomidorowego
50 g czarnych oliwek
50 g kaparów
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
kilka listków pietruszki i bazylii do udekorowania
50 g parmezanu
Potnij na talarki oliwki, poszatkuj chili, pietruszkę i filety sardeli. Kapary przelej wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmaż papryczkę i czosnek, dodaj sardelę. Krótko podsmaż. Dodaj pomidory, przecier i posiekaną pietruszkę. Podduś aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj opłukane wodą kapary i pocięte w talarki oliwki. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami ziół i parmezanem. Podawaj gorące.