forma makaronu | stopień trudności | czas przygotowania | |
---|---|---|---|
Wstążki z boczkiem i groszkiem |
tagiatelle |
30 min. |
200 g wstążek SORENTI
150 g pancetty lub boczku
100 g groszku mrożonego
150 g śmietany 18% do zup
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
sól i pieprz
kilka listków pietruszki do udekorowania
50 g startego parmezanu
Potnij na paski szynkę, poszatkuj cebulę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj czosnek. Groszek podgotuj w bulionie aż stanie się miękki. Dodaj szynkę, cebulę i śmietanę. Wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami pietruszki i parmezanem. Podawaj gorące.