Przepisy

forma makaronu stopień trudności czas przygotowania
Wstążki z boczkiem i groszkiem
tagiatelle
30 min.

200 g wstążek SORENTI
150 g pancetty lub boczku
100 g groszku mrożonego
150 g śmietany 18% do zup
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
sól i pieprz
kilka listków pietruszki do udekorowania
50 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

Potnij na paski szynkę, poszatkuj cebulę i podsmaż na  rozgrzanym maśle. Dodaj czosnek. Groszek podgotuj w bulionie aż stanie się miękki. Dodaj  szynkę, cebulę i śmietanę. Wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty.  Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotuj makaron al  dente. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami pietruszki i parmezanem. Podawaj gorące.