Przepisy

forma makaronu stopień trudności czas przygotowania
Wstążki z Lacjum
tagliatelle
60 min.

200 g wstążek SORETNI
100 g wędzonego boczku
100 g wątróbki drobiowej
400 g pomidorów pelati z puszki
200 g przecieru
1 cebula
1 papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 listki laurowe
po 1 łyżce poszatkowanej bazylii i pietruszki
sól i pieprz
50 g parmezanu

Sposób przygotowania

Poszatkuj cebulę i papryczkę chili, pokrój w paseczki boczek. W garnuszku na maśle zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie pomidory, przecier i listki laurowe. Duś aż pomidory,  zaczną się rozpadać.

Na oliwie podsmaż  podroby, jak zbrązowieją dodaj boczek, podsmaż. Dodaj wino i  poczekaj aż odparuje w 50%.

Wymieszaj z sosem i dodaj poszatkowaną bazylię, pietruszkę i papryczkę chili. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp parmezanem. Podawaj gorące.