forma makaronu | stopień trudności | czas przygotowania | |
---|---|---|---|
Bucatini z cukinią |
bucatini |
30 min. |
250 g bucatini SORETNI
3 młode cukinie (ok. 1/2 kg)
2 duże białe cebule
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz
po 2 łyżki posiekanej bazylii i szczypiorku.
kilka listków bazylii do udekorowania
50 g parmezanu
Poszatkuj cebulę i papryczkę chili. Cukinie ze skórką pokrój w talarki. Rozgrzej oliwę z oliwek, lekko zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj poszatkowaną papryczkę chili i cukinie. Leciutko podsmaż i podduś. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z warzywami. Posyp bazylią i parmezanem. Podawaj gorące.