Włoskie Smaki

 Bucatini

Kształt: cienki, długi, ale nieco grubszy od spaghetti makaron, z charakterystyczną dziurką w środku.
Jak jeść: idealny do gęstych sosów. Idealnie dopełnia dania o intensywnych smakach. Niezbędny w klasycznej all’amatriciany.
Pochodzenie: nazwę zawdzięcza Rzymianom od włoskiego rzeczownika buco, czyli dziura. Niezwykle popularny w regionie Lazio, uwielbiany w Rzymie i przez Sycylijczyków.

 Chifferi

Kształt: krótkie, zaokrąglone rurki, nazywane też kolankami.
Jak jeść: idealne do sosów, gulaszy warzywnych i mięsnych.

 Eliche – ulubieniec najmłodszych

Kształt: delikatna forma makaronu o kształcie spiralek, czyli  popularne świderki.
Jak jeść: doskonale komponuje się z sosami i dopełnia smak sałatek.
Pochodzenie: włoska nazwa oznacza śmigło.

 Farfalle

Kształt: makaron w kształcie kokardek.
Jak jeść: doskonały do delikatnych sosów warzywnych. Jego dekoracyjne, delikatne kształty sprawdzą się też w owocowych i warzywnych sałatkach.
Pochodzenie: włoska nazwa oznacza motyla, a wywodzi się z regionu Emilia Romania, gdzie wyrabiało się go, dociskając kwadratowe kawałki ciasta środkiem dłoni.

 Fettuccine

Kształt: długie, płaskie wstążki, szersze od popularnych tagliatelli.
Jak jeść: najlepiej nadają się do Pochodzenie: włoska nazwa tłumaczona jest jako małe wstążki lub tasiemki, a pochodzą z Rzymu.

 Fusilli

Kształt: długie, wąskie spirale znane też jako świdry.
Jak jeść: wykorzystywany do sosów z dodatkiem tuńczyka i kurczaka, wymarzona baza do sałatek.
Pochodzenie: narodziły się w południowych Włoszech. Pierwotnie powstawały z nawijania spaghetti na druty do robótek ręcznych, a z czasem ich kształt ulegał modyfikacji, aż do momentu, gdy zyskały status niezależnego gatunku makaronu.

 Gnocchi

Kształt: w Polsce zwane muszelkami.
Jak jeść: polecane do delikatnych sosów i zup. Idealne z tradycyjnym kremem pomidorowym, czy minestrone.
Pochodzenie:. Delikatne, okrągłe, inspirowane tradycyjnymi gnocchi – włoskimi kluskami wyrabianymi z ciasta ziemniaczanego.

 Penne

Kształt: ukośnie ścięte rurki, zwane także piórami lub rurkami
Jak jeść: wykorzystywany do świeżych, lekkich kompozycji, np. na bazie ziół lub tradycyjnych włoskich sosów.
Pochodzenie: włoska nazwa penne oznacza pióro i powstała od ściętego końca, przypominającego właśnie gęsie pióro, narodził się w Neapolu. Penne to najbardziej znany, obok spaghetti włoski makaron. Istnieje kilka jego odmian m.in.: penne rigate (prążkowane), penne lisce (gładkie), pennette (krótkie) oraz rigatoni (duże, proste na końcach).

 Spaghetti – prawdziwy król makaronu

Kształt: długie, okrągłe i cienkie rurki, które po ugotowaniu zwijają się w dobrze wszystkim znane sprężyste spirale.
Jak jeść: idealny z każdym sosem.
Pochodzenie: nazwa tego najpopularniejszego i jednocześnie najstarszego gatunku makaronu uwielbianego przez miliony pochodzi od włoskiego słowa spago, oznaczającego strunę. Jego ojczyzną są południowe Włochy, dziś jest uznawany za wizytówkę słonecznej Italii i najbardziej charakterystyczny towar eksportowy.

 Tagliatelle – chluba Bolonii

Kształt: płaskie niezbyt szerokie wstążki, o porowatej, szorstkiej fakturze, zawinięte w gniazda.
Jak jeść: polecany do gęstych, ciężkich sosów – z wołowiny, cielęciny czy królika. Świetnie sprawdza się też z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu.
Pochodzenie: nazwa wywodzi się od włoskiego słowa tagliare, czyli ciąć. Bolońska legenda głosi, że pierwszy raz przygotował je w 1487 r. Zefirano – osobisty kucharz Giovanni II di Bentivoglio – z okazji wizyty Lukrecji Borgii, córki papieża Aleksandra VI. Inspiracją do jego stworzenia miały być długie, blond włosy księżniczki.

 Quadratini

Kształt: przypomina kwadraciki o mocno pofalowanych brzegach, odpowiednik polskich łazanek.
Jak jeść: ze względu na atrakcyjny kształt doskonale sprawdza się w sałatkach i zapiekankach.

Włoskie formy smaku