Przepisy

forma makaronu stopień trudności czas przygotowania
Pióra z krewetkami i cukiniami
penne
30 min.

1 opakowanie piór SORENTI
300 g krewetek
3 sztuki młodych, niewielkich cukinii
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posikanej pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Umyj  cukinie i  pokrój w cienkie plasterki (ze skórką). Podsmaż na patelni  na  oliwie z  ząbkiem  przeciśniętego przez praskę czosnku. Ugotuj krewetki w osolonej wodzie i dodaj do podduszonych, miękkich cukinii. Dodaj wino i duś na małym ogniu aż odparuje. Przypraw solą  i pieprzem.  Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp natką pietruszki. Podawaj gorące.